You are here: Home > Kuchnie krajów nadbałtyckich > ZUPA Z WĄTRÓBEK Z DORSZA

ZUPA Z WĄTRÓBEK Z DORSZA

50 dag wątróbek dorsza, porcja włoszczyzny bez kapusty, 2 łyżki marga­ryny, łyżka mąki, duża cebula, sól, pieprz, zielony koperek.Do 21 wrzącej wody włożyć obraną włoszczyznę i ugotować z niej wywar. Cebulę pokrajać w kostkę, przesmażyć w łyżce tłuszczu, dodać wątróbki i chwilę smażyć. Następnie ostudzić, utrzeć drew­nianą łyżką na miazgę, dodać do przecedzonego wywaru, podpra- wić zasmażką z mąki i reszty tłuszczu, dodać sól, pieprz i posieka­ny koperek. Podawać z pieczywem lub grzankami z bułki.

Leave a Reply

error: Content is protected !!