You are here: Home > Kuchnie krajów nadbałtyckich > ZUPA RYBNA STAROPOLSKA

ZUPA RYBNA STAROPOLSKA

1 kg rozmaitych ryb, 10 dag świeżych borowików, łyżka masła, sok z po­łowy cytryny lub sok cytrynowy, pół szklanki śmietany, 1 żółtko, świeży ogórek, pomidor, 10 ziaren ziela angielskiego, korzeń pietruszki, mały se­ler, 2 listki laurowe, 2 cebule, łyżka kaparów lub marynowanych nasion nasturcji, sól.Oczyszczone ryby ugotować w osolonej wodzie, po czym wyjąć, usunąć kręgosłupy i ości. Do wywaru dodać pokrajane jak najdro­bniej seler i pietruszkę, oczyszczone i pokrajane borowiki, ziele an­gielskie i podsmażoną cebulę. Gotować, aż jarzyny zmiękną. Wów­czas dodać pokrajany ogórek i pomidor oraz kapary. Jeszcze chwilę gotować, wlać sok cytrynowy, włożyć kawałki ryby, a zupę „zaciągnąć” śmietaną wymieszaną z żółtkiem. Podawać bardzo gorącą.

Leave a Reply

error: Content is protected !!