You are here: Home > Kuchnie krajów nadbałtyckich > ZUPA PIWNA

ZUPA PIWNA

1 szklanki piwa, szklanka mleka, jajko, łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru, szczypta mielonego cynamonu, łyżka cukru pudru.Mleko zagotować, dodając cukier i cynamon. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z małą ilością zimnej wody i dodać do gorącego mleka-   ciągle mieszając – aby płyn zgęstniał. Nadal wciąż mieszając wlać piwo i postawić na ogniu, aby zupa była bardzo gorąca, lecz nie zagotowała się. „Zaciągnąć” ją żółtkiem.Białko ubić na bardzo sztywną pianę, dodając pod koniec cukier puder. Małą łyżeczką kłaść porcje piany na gorącą zupę i przykryć naczynie na kilka minut, co wystarczy, aby kluseczki ścięły się.

Leave a Reply