You are here: Home > Kuchnie krajów nadbałtyckich > SZTUKA MIĘSA NA SPOSÓB GDAŃSKI- SKŁADNIKI

SZTUKA MIĘSA NA SPOSÓB GDAŃSKI- SKŁADNIKI

Sztuka mięsa na sposób gdański.1,5 kg mięsa wołowego (zrazowe lub krzyżowe), 15 dag słoniny, pół łyże­czki imbiru, pół łyżeczki drobno utłuczonego ziela angielskiego, porcja włoszczyzny bez kapusty, szklanka wytrawnego, czerwonego wina, pół szklanki słabego octu winnego, 11 rosołu lub wywaru z kości i jarzyn, sól, kawałek łoju wołowego.Sos: łyżka masła, łyżka mąki, 3 łyżki utartego dość grubo chrzanu, 3 łyżki posiekanych, kwaszonych ogórków, 2 łyżki kaparów lub solonych owo­ców nasturcji, ząbek czosnku, pół szklanki kwaśnej śmietany, 2 żółtka, ły­żka octu, łyżeczka cukru, szczypta tartej gałki muszkatołowej.

Leave a Reply

error: Content is protected !!