You are here: Home > Kuchnie krajów nadbałtyckich > RYBI ROSÓŁ

RYBI ROSÓŁ

1 kg ryb, 4 cebule, 2 listki laurowe, sól, pieprz.Sprawione ryby opłukać, pokrajać na dzwonka, włożyć do 21 wrzą­cej wody, osolić I gotować ok. 25 min. Wywar przecedzić i podawać z gotowanymi ziemniakami iub Chlebem. Rybę podaje się osobno. Uwaga! Do tego rosołu Kaszubi używają wszystkich rodzajów ryb, prócz uklei i szczupaków; najchętniej jednak biorą jazgarze. Odmianą rosołu rybnego jest tzw. kwaśna zupa. Gotuje się ją wten sam sposób, dodając szklankę kwasu kapuścianego na 21 wody. Po odcedzeniu podprawia się kwaśną śmietaną (pół szklanki) roz­mieszaną z łyżką mąki. Rosół rybny, po odcedzeniu, można rów­nież zabielić słodkim, przegotowanym mlekiem i podawać z Chle­bem lub ziemniakami. Danie to nazywają Kaszubi „kozią zupą”. Klasyczny przepis można oczywiście wzbogacić przez dodanie do wywaru całej porcji włoszczyzny. Wszystkie te odmiany rybnego rosołu uzyskają bogatszy, pełniejszy smak.

Leave a Reply

error: Content is protected !!