You are here: Home > Kuchnie krajów nadbałtyckich > PRZYGOTOWANIE LUKRU

PRZYGOTOWANIE LUKRU

Przy sporządzaniu lukru czekoladowego postępować tak samo i gdy lukier uzyska biały kolor, dodać tartą czekoladę, a dla połysku – topione masło kakaowe lub zwykłe.Gdy lukry są już gotowe, należy przystąpić do „montowania” boro­wików. W spodach główek wydrążyć spiczastym nożem niewielkie otworki, pasujące do zakończenia trzonów, które też można za- strugać, aby po włożeniu w otwór trzymały się dość ciasno. Otwo­rek i zakończenie trzona posmarować białkiem. Gotowe grzybki polukrować: kapelusze – ciemnym lukrem, a spody kapeluszy i trzony – białym. Grubsze końce trzonów posypać makiem tak, aby wyglądały jak wyjęte z ziemi. Grzybki można także sklejać po kilka sztuk, np. duży z małym lub 2-3 jednakowej wielkości. Borowiki miodowe są bardzo dekoracyjne. Przechowują się doskonale w chłodnym, suchym miejscu.

Leave a Reply

error: Content is protected !!