You are here: Home > Kuchnie krajów nadbałtyckich > POLEWKA Z KMINKIEM,ZUPA Z KISZONEJ KAPUSTY

POLEWKA Z KMINKIEM,ZUPA Z KISZONEJ KAPUSTY

1,31 wywaru z kości i jarzyn, 1 dag kminku, 3 dag masła, 1 dag mąki, pół szklanki śmietany, sól.Kminek uprużyć w małym rondelku, aż zacznie „odskakiwać” od dna, wówczas zalać 2 szklankami rosołu i gotować ok. 1 godz. Przecedzić, wlać do pozostałego wywaru. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, podprawić polewkę i dodać roztrzepaną śmietanę. Po­dawać z grzankami z bułki lub jasnego chleba.50 dag ziemniaków, 20 dag kwaszonej kapusty z sokiem, 5 dag słoniny,5 dag cebuli, sól, kminek.,.Ziemniaki obrać, pokrajać na części, zalać 11/21 wrzącej wody, do­dać zmiażdżony kminek, ugotować i rozgnieść tłuczkiem lub widel­cem. Dodać pokrajaną kapustę razem z sokiem i podgrzać. Zupę posolić do smaku i okrasić słoniną z lekko zrumienioną cebulą.

Leave a Reply

error: Content is protected !!