You are here: Home > Kuchnie krajów nadbałtyckich > POLEWKA GRZYBOWA I RYBNA

POLEWKA GRZYBOWA I RYBNA

Garść suszonych borowików (inne grzyby nie nadają się), 50 dag drobno pokrajanych ziemniaków, szklanka kwaśnej śmietany, sól, listek laurowy, 4-5 ziaren ziela angielskiego, 2 łyżki mąki, łyżka octu (10 /o).Grzyby starannie umyte w letniej wodzie wrzucić do 2 I wrzątku przyprawionego solą, listkiem laurowym i zielem angielskim. Po­krajane ziemniaki dodać, gdy grzyby są już prawie miękkie. Ugoto­wać, podprawić mąką i śmietaną, wlać ocet.1 kg drobnicy (płotki, okonki, karaski), 1 szklanka kwaśnej śmietany, 2 ły­żki octu, 1 żółtko, listek laurowy, ziele angielskie, sól, 2 łyżki mąki.Ryby oczyścić i wrzucić do wrzącej wody, przyprawionej solą, zie­lem angielskim, liściem laurowym oraz octem (aby ryby się nie ro­zgotowały). Gotować przez 10 min. Wyjąć ryby i zabielić zupę śmietaną z mąką. Roztarte żółtko dodać na końcu. Do zupy poda­wać gotowane ziemniaki, okraszone słoniną z dodatkiem cebuli.

Leave a Reply

error: Content is protected !!