You are here: Home > Kuchnie krajów nadbałtyckich > OKRASA KASZUBSKA

OKRASA KASZUBSKA

Surowa gęsia pierś razem z tłuszczem, sól, pieprz, pół łyżeczki utłuczo­nego cząbru, niewielka cebula lub 3-4 ząbki czosnku.Mięso i tłuszcz przepuścić przez maszynkę, dodać przyprawy i do­brze wymieszać. Złożyć do glinianego garnka lub szklanego słoja i   przechowywać w chłodnym miejscu. Okrasy tej używa się do smarowania chleba lub jako przyprawy do potraw. Kaszubi często używają tłuszczu gęsiego lub kaczego jako omasty do zup, kapu­sty albo jako dodatku do gotowanych ziemniaków. Ponieważ stare zwyczaje przechowywania i konserwowania tłusz­czu są obecnie z różnych względów nie do przyjęcia, proponuję sposób nowszy, który może być w pełni zrealizowany w naszych warunkach.

Leave a Reply

error: Content is protected !!