You are here: Home > Kuchnie krajów nadbałtyckich > NADZIENIE ZE ŚLEDZIA I Z KAPUSTY

NADZIENIE ZE ŚLEDZIA I Z KAPUSTY

Nadzienie ze śledzia: Duży śledź, jajko, 2 łyżki tartej bułki, cebula, pieprz.Śledzia wymoczyć, usunąć kręgosłup i ości, ściągnąć skórkę. Przepuścić przez maszynkę, dodać namoczoną w mleku i odciś­niętą bułkę, wbić jajko, dodać mielony pieprz i posiekaną cebulę. Wymieszać.Cepeliny nadziane śledziem podawać ze stopionym masłem, wy­mieszanym z kwaśną śmietaną.Nadzienie z kapusty: 3 szklanki kwaszonej kapusty, 10 dag słoniny lub boczkuKapustę odcisnąć z nadmiaru soku. W rondlu stopić pokrajaną sło­ninę lub boczek, dodać kapustę i udusić.Tak nadziewane’ cepeliny podawać z usmażonym boczkiem lub skwareczkami ze świeżej słoniny.

Leave a Reply

error: Content is protected !!