You are here: Home > Kuchnie krajów nadbałtyckich > NADZIENIE Z BOCZKU, JABŁEK I MARCHWI

NADZIENIE Z BOCZKU, JABŁEK I MARCHWI

Nadzienie z boczku: 25 dag wędzonego boczku, pieprz.Boczek pokrajać, posypać pieprzem i nadziewać nim pyzy. Podawać polane skwareczkami ze świeżej słoniny.Nadzienie z Jabłek: 3 duże jabłka, cukier, cynamon.Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, posypać mielo­nym cynamonem i niewielką ilością cukru.Cepeliny nadziewane jabłkami należy robić znacznie mniejsze ntz poprzednie, formując je w kształcie kulek.Podawać z kwaśną śmietaną lub słodką ogrzaną śmietanką.Nadzienie z marchwi: 40 dag marchwi, 10 dag cukru, płaska łyżeczka mielonego cynamonu, 2 łyżeczki masła, małe jajko, łyżka maku.Marchew ugotować, zetrzeć na drobnej tarce, dodać masło, cu­kier, cynamon i mak. Wbić jajko. Wszystkie składniki dokładnie wy­mieszać. Nadziewać cepeliny, formując je w niewielkie kule. Poda­wać ze śmietaną.

Leave a Reply

error: Content is protected !!