You are here: Home > Kuchnie krajów nadbałtyckich > KASZUBSKI TORT WESELNY

KASZUBSKI TORT WESELNY

Ciasto: 8 jajek, 25 dag cukru pudru, 20 dag fasoli Jasiek, 5-6 sztuk gorz­kich migdałów, 5 dag tartej bułki, 20 dag dżemu o kwaskowym smaku Lukier: 30 dag cukru, pół szklanki wody, kieliszek rumu, łyżka koncentra­tu cytrynowego.Migdały sparzyć, obrać ze skórki i zemleć w specjalnej maszynce. Fasolę ugotować na póttwardo, obrać ze skórki i przetrzeć z cu­krem na pulchną masę, wymieszać z fasolą i migdałami oraz deli­katnie połączyć z tartą bułką i ubitą na sztywno pianą. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy. Piec w średnio gorącym piekarniku ok. 40 min. Zimny tort przekrajać na krążki, przełożyć je dżemem, a wierzch posmarować lukrem. Przygoto­wując lukier, należy ugotować syrop z cukru i wody; gdy uzyska od­powiednią gęstość, tzn. gdy kropla syropu wpuszczona do zimnej wody krzepnie, a nie rozpuszcza się, dodać połowę soku cytryno­wego i naczynie wstawić do bardzo zimnej wody, aby zawartość gwałtownie ochłodzić. Następnie ucierać lukier drewnianym wał­kiem, aż stanie się biały. Dodać resztę soku cytrynowego.

Leave a Reply